Samhället Bua

en nära-natur upplevelse

Du skall känna dig välkommen när du kommer till Bua. Vi har väntat på dig och är nyfikna på dig.

 

Som många små orter längs med västkusten sjuder här av liv i alla hörn och vrår, vi har en aktiv yrkeshamn som når kokpunkt under sommaren. Samhället består i första anblicken av åretruntboende, men vid närmare anblick finns sommarstugor och gäststugor inflätat i samhället. Det märks inte minst vid vårens och sommarens intåg då aktiviteten ökar markant och parkeringen vid vår lokala mataffär fylls upp.

 

Samhället har utvecklas långsamt och hållbart för att möta alla behov. Vi har allt som behövs för ett behagligt liv året runt. Om du inte vill så behöver du inte lämna bygden för annat än möjligtvis skidåkning. Men en vinter som 2010 bevisar att även skidåkning fungerade bra längs med vår motionsslinga eller utför i kyrkebacken.

 

Vad finns här att göra?

 

Beroende på dina intressen finns här något för alla. Främst har Bua ett rikt fågelliv med ett Natura2000 område precis utanför bygränsen. Vattensport och fiske fungerar utmärkt och tack vare vårt grunda och uppvärmda badvatten är tempen här några grader varmare än omgärnade badstränder. På gångavstånd har Bua inte mindre än tre lämpade badstränder att välja mellan, därutöver badmöjlighet från bryggor i hamnen. Varför inte ankra i vår fjord en solvarm dag?

 

Vandringsleder i olika utformning och sträckor ger dig lagom med motion. Sensommaren bjuder på blåbärsplockning och kanske lite svamp? Att byn har eget gym, omfattande motionsverksamhet året om och en egensnickrad bastu med havsbad och fantastisk utsikt borgar för både friskvård och själavård. Lokala näringsidkare bygger på detta konceptet och erbjuder ansiktsbehandlingar, massage och fotvård - vad du än föredrar.

När du ändå är här passar du på att äta gott, bo bekvämt och njuta av västkustens vackra solnedgång där Nidingens fyrar blinkar in oss i skymningen. Något du måste uppleva!!! 

 

Hur skall samhället fortsätta att utvecklas?

 

Det finns krafter i samhället som ständigt strävar framåt. Föreningen Buas Framtid arbetar strategiskt gentemot kommun och samhälle. En annan aktör och påverkande faktor i hamnens utveckling är Båtfjordens Hamn. De har nyligen slutfört byggnation av hamnbodar, påbörjat projektering för servicehus, sugstation etc för båtar och husbilar.  

Boendet är underutvecklas och det senaste åren har köerna till lägenheter i samhället blivit alltför långa. Det finns planer på att bygga nya hyreslägenheter och bostadsrätter. Seniorboende finns det också planer på.

 

För mer information titta igenom Buas utbud. Återkom gärna till oss om du saknar information om något! Varmt välkommen till vår by!

Kartan över Bua och Värö visar vägen! Du hittar den hos turistbyrån i Varberg, hos flera av våra näringsidkare i Bua

Buas Utbud