Detta har hänt 2013

Tackfest

Vi gick ut starkt och sparkade igång året med att tacka för året som gått. Knappt 100 personer bjöds in till festligheter - alla ideellt aktiva under året. Vi njöt en god middag, löste melodikryss och firade av vinnarna med lite extra chokladgåvor. Det är en stor ära för styrelsen att kunna bjuda och tacka alla dem som lägger ner tid, energi och engagemang i föreningen. Utan dessa människor skulle inte vårt samhälle vara så öppet, härligt och inbjudande som det är! TACK!

Valborgsmässofirande

För 40:de året i rad arrangerades Valborgsmässofirande i Bua på Båle. Det hela startade i samband med att ideella som med hjälp av Ringhals fackansvariga och Bua Musikkår bestämde sig för att firandet behövdes.

Nu har det gått 40 år och vem är inte bättre att hålla ett tal till våren än Årets Buabo 2012, eldsjäl och Buaentusiast Henrik Svahn. Ett innehållsrik och patriotiskt tal med Bua och Värö i fokus. Vi behöver komma ihåg varför vi lever och trivs här! Tack för påminnelsen Henrik!

Centrumutveckling

Under våren fick vi det postiva beskedet från kommunen att kvarterat Värö center äntligen skulle ändra namn. Efter ett förslag från föreningen, som sedan förandrats med kommunledning och hembygdsförening, togs beslutet att Bua Center numera är det officiella namnet på centrumkvarteret.

Vi fick oxå i början av juni offentligt besked från Varbergs bostad om att ett ansiktslyft skall göras av fastigheten. Förbättringar är efterlängtade och föreningens arbetsgrupp tar ära i att var en av de faktorer som driver fram utveckling i bygden.

I september satte arbetet igång med att bygga om entrér, rycka upp buskar och växter, stensättning och målning. Mycket har hänt, och det har blivit väldigt bra. Se bildspelet med före och efter foton.

loading...

Makrillfestival

Den 39:de i ordningen startade med en eldsvåda och röjde sedan mark för att avslutas med en brakfest på scen på kvällen. Ingen skada skedd, bara otroligt glada ungdomar på kvällen och ett litet missöde i Schweisermandelvagnen på förmiddagen.

Det var ett extra stort tivoli i år. Något som uppskattades mycket. Makrillen tog, som seden blivit, slut vid 18-tiden. Våfflor och pudding lika så. Det som inte tog slut var energin, glädjen och dansen.

Dagen var mycket lyckad. Så tyckte både arrangörer, besökare som försäljare på platsen. Vi tackar så mycket för detta år och återkommer igen nästa år med ett hejdundrande jubileum!

Se filmen från festivalen - klicka här

Årets Buabo

Victoria Wiman blev årets Buabo 2013.  Här ser ni henne med Buas verkliga framtid, sonen Hannes.

Victoria förärades priset för ett engagemang som sprider glädje var hon än vänder sig. En eldsjäl som, enligt henne själv, alltid varit ideellt engagerad. I unga år på ridklubben, under studenttiden och nu här på orten där hon bor. 

Victoria var ordförande för Buas Framtid under åren 2009-2012. Numera driver hon lokala frågor såsom Rädda Vendelsö, deltar i Destination Bua projektet, rattar informationen i hamnens informationscenter samt agerar moderator på BF's facebooksida.

Läs om nomineringen genom att klicka här.

Rädda Vendelsö

Ulf & Agneta har drivit vandrarhemmet i 13 år. Nu gör de sitt sista år. Foto Sara Hector Sveriges Radio Ulf & Agneta har drivit vandrarhemmet i 13 år. Nu gör de sitt sista år. Foto Sara Hector Sveriges Radio

Aktivast i media har nog aktionsgruppen Rädda Vendelsö varit under året. Från juli månad och fram till november har Hallands Nyheter, Sveriges Radio, TV4, Hallandsbladet och Norra Halland rapporterat om händelserna.  Under tiden har aktionsgruppen arbetat aktivt med en namninsamling som de under november räckte över till Varbergs Kommun och Naturvårdsverket. Arbetet med att rädda vandrarhemmet på ön är inte klart än och många timmar av ideellt arbete återstår. Men deltagarna ger inte upp. Buas Framtid stöttar aktionsgrupen men deltar inte aktivt i arbetet.

Utfallet för 2013

Januari

Tackfest.
Bevakning av skolomorganisationsfrågan.

 

Februari

Underhåll av motionsslingan.
Träff med Moderaternas fullmäktigegrupp.
Vi följer fiberoptiksfrågan i Hovgårdsområdet.

 

Mars

Årsmöte för föreningen och ny styrelse utses. Gamla ledamöter tackas av.
Samverkan Bua möter Varbergs kommun. 
Miniexpo med Vår By – Vår Framtid där Destination Bua deltar

 

April

Valborgsfirande 40 år med 40-åringen och buabon Henrik Svahn som vårtalare.

 

Maj

Båles badstege kommer i plurret. Men än dröjer badstegen vid Fyren.

 

Juni

Vägar till Bua ges ut i ny upplaga.

 

Juli

Makrillfestival- 13 juli med perfekt väder och utmärkelsen Årets Buabo 2013 delas ut till Victoria Wiman.
Bryggebastun håller stängt under juli!
Aktionsgruppen Rädda Vendelsö drar igång.

 

Augusti
Ny styrelse och nya tag, kartläggning av Buas samtliga lekplatser genomförs och återkopplas till kommunen och Bua vägförening.
Fiberoptik blir verklighet på Hovgården. Härligt att se att projektet lyckades!

 

September

Renoveringen av Bua Center inleds. Vilken förändring!
Samverkan Bua möter med Varbergs kommun och planeringskontoret.

 

November

Aktionsgruppen Rädda Vendelsö lämnar in 3695 namn till Varbergs Kommun som i sin tur lämnar till Naturvårdsverket.

 

December

Sammanfattning 2013